Smakelijk kijken

Proost!Dat foto’s bij een foodblog ontzettend belangrijk zijn wisten we al. Maar hoe maak je nu goede foto’s? Daar wilden wij wel eens meer over weten en daarom hebben we afgelopen weekend een workshop ‘Smakelijk kijken’ gevolgd. Een workshop georganiseerd door Welman Studio in samenwerking met restaurant TOV in Schagen. Nu zijn we al bekend met restaurant TOV, want dit is veruit een van de lekkerste en beste restaurants van Schagen en omgeving. Het is een prachtige zaak, met een geweldige kok en gastvrouw. Het is dus geen straf om in dit mooie restaurant een workshop te volgen.

We werden hartelijk ontvangen door Rien en Suzanne van Welman Studio en Roy en Marlies van TOV en kregen een heerlijk glaasje bubbels, altijd een goed begin :-). Nadat iedereen een plekje had gevonden, begon Rien de presentatie over hoe we goede foodfoto’s kunnen maken.

OverzichtHierbij moet je op meerdere dingen letten. Allereerst werd er gekeken naar de verschillende type camera’s, en wat blijkt… onze smartphones en compact camera’s zijn eigenlijk het beste geschikt. Gelukkig hadden we die allebei bij de hand. Daarna hebben we naar de instellingen op de camera gekeken, zoals het belichtingsprogramma, de ISO-waarde en de witbalans. Aangezien we allebei niet heel veel verstand hebben van camera’s, kwam deze informatie goed uit. Nadat alle instellingen goed waren gezet, zijn we gaan kijken naar de verlichting én belichting. Je bent in een restaurant of thuis afhankelijk van het aanwezige licht, en op basis van dat licht kun je de belichting afstemmen. Ook speelt het standpunt van de foto een rol, want je kunt een foto van bovenaf nemen of bijvoorbeeld vanuit een laag standpunt (met een hoek van 45 graden).

Voordat we al het geleerde in de praktijk konden brengen, hebben we nog gekeken naar de werkwijze op locatie. Ook hier heb je weer te maken met meerdere dingen, bijvoorbeeld welke camera en welk standpunt je gaat gebruiken. Daarnaast is de compositie van je foto en de beeldverhouding erg belangrijk, want je moet niet te veel op de foto hebben. Een staand beeld bijvoorbeeld geeft meer diepte, maar een vierkant beeld meer rust. Ook kun je gebruik maken van attributen zoals glaswerk en kaarsen om meer sfeer te creëren. Allemaal goede tips om betere foto’s te maken.

IMG_2963

Na alle nuttige uitleg werd het tijd om het geleerde in praktijk te brengen. Met een heerlijk driegangenlunch kon er geoefend worden. Als amuse kregen we een gazpacho van groene tomaat en paprika met een yoghurtschuim, een geitenkaas crème brûlée met tomatensalsa en een donut met een salsa van ui en peper en een schuim van avocado. Het was moeilijk om niet meteen aan te vallen, maar er moest natuurlijk eerst gefotografeerd worden.

                         DSC01487          DSC01494

Na deze heerlijke amuses was het tijd voor vis. We kregen van chef Roy rode poon in sap van snijbonen, met daarbij rolletjes van wortel met kerriemayonaise en appelpiccalilly en aardappelpuree met bieslook. Werkelijk waar om je vingers bij af te likken! Hierna volgde nog een fantastisch gerecht, namelijk kreeftballetjes met gamba’s, een crème van avocado, schuim van bouillabaisse, komkommerrolletjes en zoetzure tomaat.

DSC01517 DSC01611

Met al deze gerechten kon geoefend worden met belichting, compositie en alles wat we geleerd hadden. Na al deze lekkere gerechten hebben we nog een korte uitleg gekregen van Rien over nabewerking en toen zat het er al weer op. Tot slot hebben we nog even van het zonnetje genoten op het terras, met een heerlijk glas rosé en wat zoets toe. Een goede afsluiter van een zeer geslaagde lunch én workshop. We willen zeker meer leren van Studio Welman over het nemen van goede (food)foto’s!

DSC01648 DSC01659

 

 

Geef een reactie