Paella

Oorspronkelijk komtBuitenkook_PaellaPan2_6835 paella uit Valencia met als hoofdingrediënten rijst, konijn, kip, vis en schaaldieren. Elke regio in Spanje kent ondertussen een eigen versie met verse ingrediënten uit de streek. Het gerecht wordt gemaakt in een speciale paellapan. Deze brede, vrij lage pan wordt een patella genoemd, het Valenciaanse woord voor pan en er wordt dan ook gezegd dat de naam van het gerecht hiervan is afgeleid.

De rijst die wordt gebruikt, een korte dikke korrel met een groot absorberend vermogen, is tegenwoordig bijna overal te koop. Je kunt ook risottorijst gebruiken maar dan wordt de paella iets plakkeriger. Ook voor de paellakruiden hoef je niet meer naar Spanje af te reizen, alhoewel dat natuurlijk wel een goede reden voor een leuke trip is. De kruiden koop je bij speciaalzaken.

Het recept van deze paella is met kip en chorizo en is voor 4 personen.

Ingrediënten:
* 1,5 liter bouillon (kip, groente of vis, vers of van tablet)IMG_2138
* 1 grote ui
* 1 teentje knoflook
* 2 grote kipfilets
* 1 chorizoworst
* 1 rode paprika
* 4 tomaten
* 150 gr. doperwten
* 400 gr. paellarijst
* 1 zakje paella kruiden
* 1 citroen
* peper en zout
* olijfolie

Werkwijze:
* Maak de bouillon klaar en hou deze warm.
* Snipper de ui en knoflook en fruit deze in olijfolie aan.
* Snij de kipfilet en chorizo in kleine stukjes en bak deze mee totdat ze lichtbruin zijn.
* Snij de paprika en tomaten in blokjes en voeg ze samen met de doperwtjes toe aan het kipmengsel en bak nog een paar minuten.
* Roer de rijst erdoor samen met de kruiden en de bouillon. Giet zoveel bouillon in de pan zodat de rijst helemaal onder staat. Breng op smaak met wat peper en zout. Op dit moment stop je met roeren. Laat de paella in ongeveer 25 minuten gaar worden. Check wel af en toe of er nog genoeg vocht in de pan zit. Is dit niet het geval dan kun je nog wat bouillon toevoegen.
* Wil je een paella maken met gamba’s of andere vissoorten dan kun je deze in een aparte pan even aanbakken en 10 minuten voordat de rijst gaar is bovenop de rijst leggen zodat ze nog even kunnen meestoven.
* Snij de citroen in partjes en leg deze op elk bord.
* Serveer de paella vanuit de pan op tafel.
IMG_2141

Geef een reactie