Zalige zoetigheid

Citroen-merenguetaartjes
Als echte zoetekauw ben ik dol op alle taartjes en gebakjes die er zijn. Zo hebben we laatst op de Appelparade heerlijke citroen-merenguetaartjes gegeten. En dit is zeker een van mijn favoriete gebakjes. Een krokante bodem, een vulling van citroencrème en daarbovenop zacht zoet merengueschuim. Aan de slag dus om dit lekkers zelf te gaan maken!

 

 

Voor de onderdelen waar deze taartjes uit bestaan, zijn er veel verschillende recepten om ze te maken. Sommigen gebruiken gewone suiker, sommigen basterdsuiker en weer anderen poedersuiker. Wat het beste is om te gebruiken, daar ben ik nog niet achter. Reden temeer om deze taartjes nog eens te maken! Van dit recept kun je circa 8 taartjes maken.

Voor de bodem:Ingrediënten
* 90 gram boter
* 50 gram witte basterdsuiker
* snufje zout
* 1 vanillestokje (merg)
* 1 ei
* 20 gram amandelmeel
* 160 gram bloem

Werkwijze:
* Meng de boter, suiker en zout door elkaar. Je kunt dit gewoon met de hand door elkaar roeren.
* Voeg de vanille toe en meng het met de mixer tot een luchtig geheel.
* Voeg het ei en het meel in een keer toe. Mix alles goed door elkaar tot je een deegbal krijgt.
* Verpak het deeg in folie, hoe platter het deeg hoe beter, en leg het ongeveer 2 uur in de koelkast.
* Verwarm de oven voor op 160 graden.
* Bestuif het werkblad met bloem, ook een beetje op het deeg, en rol het soepel uit. Als het ongeveer 3 á 4 mm dik is, is het goed. Ga een beetje op je gevoel af!
* Beboter je vormpjes en bestuif ze met bloem.
* Maak 8 rondjes uit het deeg, gebruik een groter rondje dan je vormpje. Leg het deeg over je vormpje en druk zachtjes de zijkanten erin. Verwijder het overtollige deeg. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg.
* Laat de vormpjes nog zo’n 30 minuten in de koelkast rusten.
* Bak ze in ongeveer 20 minuten goudbruin in de oven.

DeegbakjesIMG_2749

 

 

 

 

 

 

Voor de citroencrème:
* 180 gram boter
* 165 gram fijne kristalsuiker
* schil en sap van 2 citroenen
* 3 eieren

Werkwijze:
* Verwarm de boter, suiker, citroenrasp en -sap op laag vuur in een pan met dikke bodem. Roer tot de boter is gesmolten en de suiker opgelost.
* Neem de pan van het vuur. Klop in een aparte kom de eieren los en voeg ze toe aan de pan en klop krachtig.
* Zet de pan weer op laag vuur en verwarm nog een aantal minuten tot de crème is ingedikt.
* Zeef de crème en giet hem direct in een spuitzak. Bind hem dicht en laat hem minstens een uur, maar liever een paar uur, in de koelkast afkoelen.

Voor het merengueschuim:
* 2 eiwitten (circa 60 gram)
* 120 gram basterdsuiker

Werkwijze:
* Klop de eiwitten in een vetvrije kom stijf.
* Voeg in drie etappes de suiker toe, totdat alle korrels suiker zijn opgelost en het eiwit glanzend is.
* Schep het merengueschuim in een spuitzak.

Samenvoegen maar!
IMG_2784* Vul de deegbakjes met een laagje citroencrème. Vul ze net zo vol als je ze zelf wilt. Hou je crème over? Geen probleem, bewaar hem in de koelkast en het is heerlijk op geroosterd witbrood, bij scones of pannenkoekjes.
* Spuit toefjes merengueschuim bovenop de gebakjes. In plaats van toefjes, kun je er ook een laagje schuim over doen.
* Je kunt er voor kiezen om met een crème brûlée brander het eiwit een beetje te branden, maar dit hoeft niet.
* En nu… genieten maar!

Geef een reactie