Lauwwarme aardappel-, aspergesalade

Aardappel- aspergesalade

Het fijne van deze salade is dat het twee seizoensproducten combineert. Er zijn nog eventjes overheerlijke asperges en daarnaast zijn de nieuwe aardappels er weer. Een perfect moment dus om deze twee te combineren in een lauwwarme salade. Dit recept is voor 4 personen.

Ingrediënten
* 500 gram nieuwe aardappels (Opperdoezer Rondes)
* bosje groene asperges (circa 500 gram)
* 1 zoete aardappel
* 5 eieren
* handjevol pijnboompitjes
* stuk of 10 augurkjes
* 1 tl mosterd
* 1 el wittewijnazijn
* 175 ml (zonnebloem)olie, en een beetje
* paar takjes verse tijm
* ca. 10 plakjes rauwe ham (bijvoorbeeld prosciutto of serranoham)
* zout, peper

Werkwijze
* Boen de nieuwe aardappels schoon, spoel af onder water en kook ze geheel onder water in ongeveer 20 minuten gaar. Giet af en laat iets afkoelen.
* Verwijder het houtachtige achterste gedeelte van de asperges en kook ze in 4 á 5 minuten beetgaar. Giet af en laat iets afkoelen.
* Schil de zoete aardappel en snij in plakjes. Bak ze kort, met een beetje peper en zout in een klein beetje olie, om en om in een koekenpan tot ze bruin zijn.
* Kook 4 eieren totdat ze hardgekookt zijn.
* Rooster in een droge koekenpan de pijnboompitjes en laat afkoelen.
* Snij de aardappels en augurkjes in plakjes, de asperges in partjes en doe ze, samen met de zoete aardappel, in een saladeschaal.
* Mix in een kom 1 ei, de mosterd en wittewijnazijn. Zet er een staafmixer op en giet langzaam de olijfolie erbij. Mix kort totdat je een lobbige, gladde mayonaise hebt. Ris de blaadjes van de takjes tijm en voeg samen met wat peper en zout toe aan de mayonaise. Roer door elkaar en proef of hij naar smaak is.
* Roer de mayonaisedressing door de salade en leg er plakjes ham en partjes ei op. Sprenkel er als laatst de geroosterde pijnboompitjes over. Bon appétit!

Geef een reactie