Hollandse hap

Hachee De zomer lijkt eindelijk voorbij. Raar om te zeggen als het al eind oktober is, maar het lijkt er dan nu echt van te komen. En aangezien we zo’n absurd lange nazomer hebben gehad, heb ik met de eerste vallende regendruppels meteen zin in stevige Hollandse kost. Als ik denk aan de herfst en winter dan is een van de eerste dingen die bij me opkomt hachee. Mijn moeder maakte vroeger in de winter namelijk de beste en lekkerste hachee. En o wat zou ik graag deze hachee eens net zo namaken.

Op dus naar mijn moeder voor het recept. Gelukkig heeft die een heel mooi oud kookschriftje, nog van mijn oma, waarin een heerlijk basisrecept voor hachee staat. Met een kleine aanpassing hier en daar heb ik er een heerlijke pan hachee van gemaakt. En, aangezien alles op de blog draait om het delen van al het lekkers wat we maken, deel ik nu dit recept met jullie!

Ingrediënten:
* 5 grote uien
* 80 gr. bloem
* liter water met daarin opgelost een bouillonblokje of fond (ik gebruik de rund fonds van Maggi)
* 60 gr. boter
* ca. 500 gr. rundvlees, bijvoorbeeld sucadelappen
* 2 el azijn
* 2 tl bruine basterdsuiker
* 6 kruidnagels
* 3 laurierblaadjes
* zout en peper

Werkwijze
* Pel en snipper de uien.
* Laat in een stoofpan de boter smelten en fruit de uien aan.
* Voeg de bloem toe en laat iets bruin worden.
* Snij het vlees in blokjes en bestrooi met peper en zout. Bak kort aan in een aparte pan.
* Voeg de helft van het water (met bouillon of fond) toe aan de uien en roer glad.
* Voeg de rest van het water toe, samen met de azijn, suiker, kruidnagels, laurierblaadjes en het vlees.
* Laat ongeveer 2 à 3 uur stoven, hoe langer je het stooft hoe lekkerder.
* Mocht je de hachee iets te dun vinden dan kun je hem iets binden met bijvoorbeeld een plak ontbijtkoek (verkruimelen) of wat maïzena.

Lekker bij de hachee vind ik altijd rode kool en gekookte piepers. Maar ook de ouderwets lekkere stoofperen zijn er heerlijk bij. Dus ook voor de stoofperen hierbij een recept.

Ingrediënten:Stoofperen
* 6 stoofperen (Gieser Wildemans)
* 300 ml water
* 120 ml rode wijn of port
* 35 gr. rietsuiker
* pijpje kaneel
* wat citroen- of sinaasappelrasp
* beetje anijs

Werkwijze:
* Schil de peren en spoel ze af.
* Doe de peren met het water, rode wijn, rietsuiker, kaneel, citroenrasp en anijs in een pan en breng aan de kook.
* Draai het vuur laag en stoof ze in ca. 1 uur gaar. Mocht je de peren nóg roder willen dan kun je er wat bessensap aan toevoegen of wat kant-en-klare perensuiker (rood van kleur).

Geef een reactie